هنگام خرید دوربین مداربسته با واژه های مختلفی مواجه می شوید. فروشنده برای معرفی محصول خود از عباراتی مانند مگاپیکسل در دوربین مداربسته استفاده می کند. اما مگاپیکسل چیست و چرا آگاهی از مقدار آن در هنگام خرید اهمیت دارد؟ در این مقاله سعی داریم واژه Megapixel را به همراه مقادیر آن در دوربین مداربسته را توضیح دهیم. در تعریف عام رزولوشن و کیفیت دوربین را معادل مگاپیکسل می دانند. در حالی که اینطور نیست و مگاپیکسل تصویر تنها یکی از عوامل موثر بر کیفیت دوربین و در نهایت تصویر ثبت شده است. در واقع لزوماً بالا بودن مقدار مگاپیکسل، بهتر بودن دوربین را به دنبال نخواهد داشت.
پیکسل ها مربع های کوچکی هستند که مانند تکه هایی از یک پازل در کنار هم قرار می گیرند. با قرارگیری آنها در یکدیگر تصویر دیجیتال ایجاد می شود. وضوح تصویر معمولاً با مقدار پیکسل هایی که در یک فضا جمع شود، تعیین می گردد. تعداد پیکسل بالاتر وضوح بهتری را به همراه دارد. این موضوع در دوربین های مداربسته با کمی جزئیات بیشتری همراه است. برای طبقه بندی آسان، پیکسل ها در فرمت مگاپیکسلی نیز اندازه گیری می شوند. مگاپیکسل به معنای یک میلیون پیکسل است. تعداد پیکسل تصویر با ضرب تعداد پیکسل های موجود در عرض و ارتفاع تصویر به دست می آید.
مگا پیکسل یک دوربین مداربسته چگونه تعیین می شود؟ در واقع سنسورهای دوربین تعیین کننده تعداد پیکسل هستند. با شمارش در هر اینچ، پیکسل ها و مگاپیکسل ها وضوح تصویر دیجیتال را تعیین می کنند. به عنوان مثال، یک سنسور دوربین 12 مگاپیکسلی می تواند تصاویری با 12 میلیون پیکسل در اینچ (PPI) تولید کند. به طور مشابه، یک سنسور دوربین 8 مگاپیکسلی می تواند تصاویری با هشت میلیون PPI تولید کند. سنسور 12 مگاپیکسلی در هر اینچ مگاپیکسل بیشتری دارد، بنابراین تصاویر واضح تری در مقایسه با سنسور 8 مگاپیکسلی ایجاد می کند. با این حال، کیفیت تصویر تنها با تعداد مگاپیکسل تعیین نمی شود. آرایه رنگ، حساسیت به نور و بهینه سازی جزئیات از دیگر پارامترهایی هستند که کیفیت تصویر را تعیین می کنند.
صرفنظر از این عوامل دوربین های با کیفیت FHD سنسور 1080 در 1920 پیکسل دارند. چنین سنسوری، تصویری به اندازه 2 مگاپیکسل ارائه می دهد. نمایش کیفیت یا رزولوشن تصویر دوربین مداربسته به صورت یک عدد در کنار MP است. کیفیت تصویر دوربین مداربسته از جمله ویژگی های دوربین است و به طور کلی بر مبنای مگاپیکسل مطرح می کنند.
از استاندارد HD انواع مختلفی تعریف شده است بنابراین HD یک استاندارد ثابت از رزولوشن نیست. مهمترین این استاندارها عبارتند از:
غالباً 1080P و بالاتر را با نام Full HD در بازار معرفی می شود. به این ترتیب صحبت از دوربین های مداربسته HD در بیشتر اوقات به دوربین های 1مگا پیکسلی اشاره دارد.
مگاپیکسل هنگام زوم کردن یا برش عکس، بیشترین اهمیت را دارد. اگر تصویر مگاپیکسل کمتری داشته باشد در هنگام زوم کردن، تصویر به صورت شطرنجی می شود. بخشی از جزئیات تصویر با بزرگنمایی از بین می رود. هرچه تعداد مگاپیکسل بیشتر باشد، اندازه فایل بزرگتر است. زیرا در بردارنده جزئیات بیشتری از تصویر است. چنین دوربینی از قیمت بالاتری برخوردار است و ذخیره تصاویر ارسالی آن حجم بیشتری از هارد را پر می کند. بنابراین در مکان هایی که نظارت کلی بر محیط مورد نظر شماست، نیازی به دوربین با مگاپیکسل بالا نیست. زیرا در کنار افزایش هزینه (خرید و ذخیره سازی) نیاز بیشتری از کاربری شما را برطرف نمی کند. در نتیجه خرید دوربین با مگاپیکسل چندان توصیه نمی شود.
واژه پیکسل (Pixel) توسط افراد به شکل های گوناگونی تعریف شد و مشتق آن به صورت مختلفی مطرح شد. عده ای Pixel را ترکیب کلمات Picture و Cell بیان کردند. به مفهوم سلول تصویر که به کوچکتر جزء از تصویر اشاره دارد. افراد دیگری Pixel را برگرفته از دو کلمه Pictures و Element دانستند. به مفهوم کوچکترین المان تصویر. در حقیقت تمام تعاریف به کوچکترین جزء تشکیل دهنده تصویر اشاره دارد. Pix در سال 1932 در سر تیتر مجله Variety به عنوان مخفف کلمه Pictures مورد استفاده قرار گرفت. به همین دلیل افراد از Pix به عنوان کلمه ای که به Picture اشاره دارد در تعاریف و نوشته های خود استفاده می کنند.
دوربین های IP در مقابل سیستم های HD (بستر کابل کشی Coax ) از نظر کابل کشی و وضوح برتری دارند. با این حال، یک اشکال عمده در سیستمهای IP وجود دارد و آن زمانیست که سیستم دچار مشکل شده باشد. در زمانی که سیستم شبکه از تنظیم خارج شده است، برای برطرف کردن ایراد، دانش شبکه ضروریست.
دوربین های IP تصویر ویدئویی را ضبط، فشرده و در قالب دیجیتال از طریق شبکه ارسال می کنند. ضبط کننده با آدرس های IP برنامه ریزی شده است تا این جریان های ویدئویی را دریافت کرده و به NVR (ضبط کننده ویدئوی شبکه) ارسال کند. در حالی که دوربین های HD باید مستقیماً به ضبط کننده متصل شوند و ضبط کننده مسئول جمع آوری اطلاعات تصویر، فشرده سازی و ذخیره سازی است.
سیستم دوربین مدار بسته IP می تواند بسیار انعطاف پذیر باشد. آنها صرفه جویی زیادی در هزینه های نصب و زمان به خصوص در سایت های بزرگ ارائه می دهند. از نیاز به کابل کشی مجدد برای دوربین های اضافی رهایی می یابید. از WiFi نیز می توانید برای اتصال ساختمان ها استفاده کنید و سپس چندین دوربین روی آن قرار دهید. با استفاده از POE، نیاز به کابل کشی برای تامین برق دوربین ها مرتفع می شود. با دوربین مدار بسته HD، هر سیگنال دوربین باید به ضبط کننده متصل شود. نصب و مدیریت سیستم های HD بسیار ساده تر است. هر دو HD و IP را می توان از طریق شبکه، دستگاه های تلفن همراه و تبلت ها در دسترس قرار داد.
رزولوشن تصاویر در دوربین های مداربسته آنالوگ با خطوط افقی TV یا TVL اندازه گیری می شد. دوربین مداربسته آنالوگ با وضوح بالا تصویری با رزولوشن 540 تا 600 TVL ارائه می دهد. در حالی که در دوربین های مداربسته مگاپیکسل عملکرد براساس تعداد پیکسل است نه رزولوشن. پیکسل در تمام حسگر های تصویر CCD و CMOS قرار دارد. هر چه تعداد آن بیشتر، تراکم پیکسلی سنسور نیز بیشتر می شود.
دوربین مداربسته SD معمولی حدود 400 هزار پیکسل وضوح تصویر دارد. این در حالیست که دوربین های مگاپیکسلی حداقل یک میلیون پیکسل را در تصویر دارا هستند. زوم در تصاویر با تراکم پیکسل پایین، به کیفیت تصویر آسیب می زند. بسیاری از جزئیات به این ترتیب از بین خواهد رفت. گر چه دوربین های آنالوگ قدیمی به نوعی از رده خارج شده اند و دیگر محبوبیتی ندارند.
در این مقاله سعی کردیم تا شما را با کلیت مگاپیکسل در دوربین مداربسته آشنا کرده باشیم. ممنون از وقتی که در اختیار تیم هما فن آوران صنعت قرار دادید.